Międzynarodowy Dzień Pizzy

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji prezentujemy przepis na zdrową odsłonę tego dania. Przygotowała go dla nas dietetyk Natalia Rykowska z Poradni Dietetycznej Kaloria Zdrowia.

SKŁADNIKI NA 1. PORCJĘ (470kcal):

  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • Łyżeczka świeżych drożdży 5g
  • 0,3 szklanki wody
  • Szczypta soli

Składniki ciasta łączymy w misce, zagniatamy i odstawiamy na 40 minut.

Sos:

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek 2,5g
  • Ząbek czosnku 7g przeciśnięty przez praskę
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • Świeża bazylia w dowolnej ilości
  • Pieprz, szczypta soli

Na patelni podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory. Doprawiamy.

Dodatki:

  • 2 plastry czerwonej cebuli 15g
  • Garść świeżego szpinaku
  • 2 kulki mini mozzarelli 14g
  • 5 oliwek czarnych marynowanych 15g

Życzymy smacznego!