Dania świata z Food Trucka
29.04.2019
W dniach 3-5 maja odbędzie się na Stadionie Energa Gdańsk kolejne wyjątkowe wydarzenie poświęcone miłośnikom jedzenia na świeżym powietrzu. Jemy na Stadionie to niepowtarzalna okazja aby spróbować nowych smaków lub zakosztować znanych dań w nowej odsłonie. O inicjatywie w rozmowie z Gdansk News opowiada jeden z jej twórców Krzysztof Bienkowski.

Kiedy narodziła się idea akcji Jemy na Stadionie?

Idea imprezy narodziła się w 2017 roku, a pierwsza edycja w maju 2018 roku. Znaleźliśmy odpowiedni obiekt – Stadion Energa Gdańsk, gdzie z dużym entuzjazmem przyjęto nasz pomysł. Impreza zrodziła się z wciąż rosnącego zainteresowania kuchnią, wspólnym jedzeniem.

Jakie wyjątkowe dania można spotkać podczas takiego wydarzenia?

Przegląd dań jest badzo szeroki. Od klasycznego street foodu amerykańskiego, frytki, burgery, szarpane mięso, tex-mex, przez uwielbiane w ostatnich latach azjatyckie przysmaki, pad thai, pierożki tybetańskie, po zupełnie unikatowe lemoniadę molekularną, lody tajskie, minipopączki.

Czy istnieje swoista kultura jedzenia w food truckach, czy stało się to trendy w ostatnim czasie?

Kultura jedzenia w Polsce rośnie. W Gdańsku czy we Wrocławiu ludzie uwielbiają próbować nowych potraw, spędzać ze sobą czas. Food Trucki dają im możliwość w jednym czasie spróbowania kilkudziesięciu potraw, które przygotowali pasjonaci kuchnu. Istnieje swoista moda na food trucki, ale trwa ona nieprzerwalnie kilku lat. Food Trucki zaskakują ludzi pasją, cała historią i zaangażowaniem. 

Czy przygotowywanie dań w food truckach to współcześnie forma sztuki kulinarnej?

Trzeba zrozumieć, że food trucki w niczym nie ustępują restauracjom, poza przestrzenią kuchni. Ale ich atutem jest mobilność. Wszyscy food truckowcy będący na Jemy na Stadionie to ludzie głęboko zafascynowani jedzeniem. Często przez cały tydzień przygotowują się na imprezę, aby pozytywnie zaskoczyć swoich gości. Przy food truckach można poczuć się swobodnie. 

Jakie najbardziej oryginalne dania miał Pan okazję spróbować jedząc w food trucku?

Najlepszą rzeczą jaką smakowałem były smażone batony - klasyczne batony, ale smażone w cieście.

Z wytrawnych dań jestem fanem burgerów oraz szarpanego mięsa ponieważ w każdym food trucku można skosztować zupełnie innej wariacji  tych smaków. Z oryginalnych produktów również lemoniada molekularna, hot dogi z dziczyzną i pastrami to oryginalne i wyjątkowo dobre potrawy.

Czy wspomina Pan szczególnie jakieś zabawne historie związane z food truckami?

Jedna z historii związana jest ze zlotem food trucków, na którym telewizja kręciła sceny do swojego programu o przygodach food truckowców. Na miejsce przyjechała telewizja, wszystkie food trucki były już otwarte poza jednym, akurat tym, które musieliśmy przestawić o kilka metrów. Nie mogliśmy się skontaktować z właścicielem ponieważ miał wyłączony telefon. Akurat był to popularny wśród food trucków samochód - mercedes 308 (tzw. Kaczka). Ktoś wpadł na pomysł, aby spróbować go odpalić kluczykiem z innego auta i udało się.

Czym będzie festiwal piwny?

W majowej edycji nawiązaliśmy współpracę z grupą Carsberg, który został partnerem głównym imprezy. Chcemy zmodyfikować formułę naszego wydarzenia o piwo, które jest elementem dobrej imprezy kulinarnej. 

Jakie rodzej piw będzie można zdegustować podczas wydarzenia?

Będzie mnóstwo piw z portfolio grupy Carsberg w wielu typach: Lagery, IPA, Redlery, ALE i Pilsner. 

Dziękuje za rozmowę.