Catering
Cokolwiek organizowane jest na Stadionie Energa Gdańsk, za każdym razem zapewniamy pełną obsługę gastronomiczną

Za strefę gastronomiczną na stadionie odpowiada firma Sports Hospitality – stały partner na STADIONIE ENERGA GDAŃSK. Świadczy ona wyspecjalizowane usługi gastronomiczne na obiektach sportowych w zakresie cateringu masowego: stref VIP (restauracja ATOM Club, loże VIP), komercyjnych restauracji i barów (T29 Restaurant & Sports Pub), stref publicznych (kiosków gastronomicznych do szybkiej obsługi kibiców) oraz innych imprez sportowych i okolicznościowych.

Przykładowe menu:


BANKIET

Przekąski zimne
Tatar bałtyckich śledzi z marynatami na krążkach razowego pieczywa
Śledź po kaszubsku w sosie pomidorowym
Łosoś marynowany w świeżych ziołach i soli morskiej
Polędwiczka wieprzowa nadziewana leśnymi kurkami
Galantyna z kaczki kaszubskiej z bakaliami i galaretką z żurawin
Sałatka gdańska ze świeżych warzyw z vinaigrette bursztynowym
Sos tatarski, żurawinowy


Zupa
Polewka gdańska z wołowiną pomidorami filetami z warzyw i kaparami


Bufet gorący
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwica z dorsza bałtyckiego w sosie szczypiorkowym
Kluseczki kaszubskie ziemniaczane
Młoda kapusta po pomorsku z wędzonym boczkiem i koperkiem


Live cooking
Racuszki dyniowe z borowikami i kwaśną śmietaną


Bufet deserowy
Ciasta kaszubskie, desery z sezonowych owoców


Napoje
Kawa, herbata, woda mineralna
Soki owocowe, napoje gazowane


Alkohole: przykładowy pakiet

Bez limitu spożycia, pakiet na ok. 5 godzin trwania imprezy
Wódka Wyborowa, Ballantines Finest, Campari, Havana Club, Seagram`s Gin, Martini Bianco/Extra Dry, wino białe i czerwone, piwo

 

KOLACJA

Propozycja 1


Przystawka
Polędwiczka czarnolas nadziewana leśnymi grzybami podana z delikatnym sosem tatarskim

Zupa
Polewka gdańska z kaskami wołowiny warzywami i kaparami

Danie główne
Pierś kurczęcia nadziewana kaszubskimi pomidorami pieczona na sosie ziołowym z kluseczkami ziemniaczanymi i gotowaną marchewką

Deser
Creme brulee w aromacie świeżej wanilii


Propozycja 2


Przystawka
Carpaccio wołowe z płatkami parmezanu kaparami i sałatką z rukoli

Zupa
Rosół z borowików z kluseczkami migdałowymi

Danie główne
Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane z sosem alfredo zapiekanka ziemniaczana młoda cukinia duszona z listkami bazylii i pomidorami cherry

Deser
Sernik z wiejskiego twarogu z polewą czekoladową i sosem z malin


Propozycja 3


Przystawka
Tatar z łososia z koperkiem i suszonymi pomidorami z sosem miodowo musztardowym

Zupa
Tajska zupa z krewetkami warzywami i mlekiem kokosowym

Danie główne
Udko z kaczki pieczone po hetmańsku z żurawinami i jabłkami podane z duszoną czerwoną kapustą i kopytkami ziemniaczanymi

Deser
Ciastko czekoladowe podane na ciepło z bitą śmietaną i sosem z czerwonych owoców

 

LUNCH

Propozycja 1


Zupa
Zupa krem z zielonego groszku z podsmażaną szynką wiejską

Danie główne
Zraziki wieprzowe nadziewane pieczarkami duszone w sosie własnym podane z kluseczkami ziemniaczanymi i buraczkami duszonymi z miodem i jabłkami

Deser
Deser czekoladowy z wiśniami w aromacie goździków i cynamonu


Propozycja 2


Zupa
Żurek staropolski gotowany z białą kiełbasą i wędzonką podany z gotowanym jajkiem


Danie główne
Kotlet schabowy nadziewany mozzarellą i pomidorami w złocistej panierce na sosie śródziemnomorskim podany z opiekanymi ziemniakami i grillowanymi warzywami

Deser
Szarlotka pieczona z kruszonką podana z sosem waniliowym


Propozycja 3


Przystawka
Koktajl z pieczonego kurczaka na sałacie lodowej z sosem majonezowym

Zupa
Polewka koperkowa z warzywami i kluseczkami orzechowymi

Danie główne
Medaliony z polędwiczki wieprzowej duszone w sosie borowikowym podane z opiekanymi ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze

Deser
Ciastko czekoladowe podane na ciepło z bitą śmietaną i sosem z czerwonych owoców

 

IMPREZA MASOWA - ATOM CLUB

Dania podawane przed meczem:
Zupa z pieczonego homara z krewetkami i tuńczykiem
Pierś z kurczęcia nadziewana mozzarellą i pomidorami serwowana na pikantnym sosie z pieczonej papryki i pomidorów
Kaczka pieczona po hetmańsku na czerwonej kapuście z jabłkami
Polędwica z dorsza duszona w sosie szczypiorkowo-rakowym
Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami i czosnkiem


Live cooking:
Sushi przygotowywane przez sushi mastera


Przekąski zimne:
Rostbef wołowy marynowany w musztardzie francuskiej pieczony na różowo
Carpaccio wołowe z parmezanem, kaparami i sałatką z rukoli
Pasztet cielęcy pieczony w wędzonym boczku
Pierś kaczki pieczona z sosem ze świeżej wiśni
Sałatka z kruchych sałat z kuleczkami sera mozzarella, pomidorami cherry i pesto
Sałatka grecka z serem feta, marynowanymi oliwkami i chipsami z bekonu


Przekąski podawane w czasie przerwy i po meczu
Udziec z kurczaka nadziewany warzywami, pieczony w pikantnym sosie śródziemnomorskim
Kartoflanka dominikańska z borowikami i świeżym majerankiem
Wątróbka drobiowa pieczona w bekonie z jabłkami
Boeuf Strogonof z wołowiny w sosie musztardowym
Małże nowozelandzkie zapiekane z białą cebulą, bekonem i ziołami
Kluseczki ziemniaczane z oliwą i parmezanem


Bufet deserowy:
Fontanna czekoladowa ze świeżymi owocami
Shoty z owoców egzotycznych
Jagodowa panna cotta z bitą śmietaną
Mus cappuccino na waniliowym biszkopcie
Pistacjowe brownie
Sernik nowojorski
Torcik cytrynowy


Napoje:
Woda, soki, napoje gazowane,
wino czerwone i białe, wino grzane, piwo

 

IMPREZA MASOWA - LOŻE VIP

Bufet gorący:
Zupa z pieczonego homara z krewetkami i tuńczykiem
Polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych
Pierś z kurczęcia nadziewana mozzarellą i pomidorami serwowana na pikantnym sosie z pieczonej papryki i pomidorów
Kaczka pieczona po hetmańsku na czerwonej kapuście z jabłkami
Polędwica z dorsza duszona w sosie szczypiorkowo-rakowym
Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami i czosnkiem


Live cooking:
Sushi przygotowywane przez sushi mastera


Przekąski w trakcie meczu i przerwy podane do loży:
Rostbef wołowy marynowany w musztardzie francuskiej pieczony na różowo
Polędwiczka pieczona z marynaty tymiankowo-imbirowej
Pasztet cielęcy pieczony w wędzonym boczku
Pierś kaczki pieczona z sosem ze świeżej wiśni
Sałatka z kruchych sałat z kuleczkami sera mozzarella, pomidorami cherry i pesto
Sałatka grecka z serem feta, marynowanymi oliwkami i chipsami z bekonu


Desery:
Shoty z owoców egzotycznych
Jagodowa panna cotta z bitą śmietaną
Mus cappucino na waniliowym biszkopcie
Trufle z zieloną herbatą matcha
Pistacjowe brownie
Sernik nowojorski


Napoje:
Woda, soki, napoje gazowane,
wino białe i czerwone, wino grzane,
piwo, whisky, wódka