Nowy sprzęt dla podopiecznych UCK dzięki akcji Serce do Garów
11.05.2018
Dzięki środkom zgromadzonym podczas 2. edycji Kolacji Szefów Kuchni na Stadionie Energa Gdańsk udało się zakupić specjalistyczny podnośnik dla niepełnosprawnych. 10 maja oficjalnie trafił do ośrodka chorób rzadkich Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Specjalistyczny podnośnik umożliwi przemieszczanie dziecka poruszającego się na wózku inwalidzkim i zważenie go.
Kolacja Szefów Kuchni w ramach akcji Serce do Garów na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się już po raz drugi. Szefowie kuchni przygotowali na oczach gości 7-daniowe, autorskie menu stworzone specjalnie na tę okazję. Wśród nich znaleźli się najlepsi, trójmiejscy wirtuozi smaku: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda, Paweł Wątor oraz zaproszeni goście: Martin Gimenez Castro, zwycięzca pierwszej edycji programu Top Chef”, a także Krzysztof Ilnicki z cukierni UMAM – znany z telewizyjnego programu „Bake off”.
Łącznie podczas wydarzenia zebrano 21 800 złotych, które - poza podnośnikiem - zostaną przeznaczone na zakup sprzętu do precyzyjnej oceny funkcji płuc.