Chefs Only - spotkanie kulinarne inspirowana kawą i pieprzem
05.06.2018
21–22 na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się wiosenna edycja jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń branży gastronomicznej w Polsce - Chefs Only. Tego dnia ponad 60 kucharzy i cukierników pokazało swoje kulinarne wizje w Atom Clubie.

Spotkanie szefów kuchni, cukierników oraz partnerów wydarzenia rozpoczęło się od zmagań w wyjątkowej scenerii stadionu Energa Gdańsk. Podzieleni na 10-osobowe zespoły zawodnicy podjęli sportową rywalizację. Na uczestników czekały takie wyzwania, jak: paintball elektryczny, wyścigi gokartów czy escaperoom, opuszczenie którego wymagało doskonałej współpracy całego zespołu. Największą atrakcją był jednak zjazd na tyrolce nad całą płytą główną stadionu w Gdańsku. Pomimo znacznej wysokości, zadania podjęli się niemal wszyscy uczestnicy.

– To było niesamowite przeżycie. Przestrzeń, poczucie prędkości i radość ze zjazdu pozostawiły wspaniałe wspomnienia – puentuje Dariusz Ratuszniak, szef kuchni hotelu Bonifacio. – Sportowa rywalizacja zacieśniła więzy pomiędzy uczestnikami oraz pozwoliła na poznanie się nawzajem z zupełnie innej niż dotychczas strony – dodaje Ratuszniak.

Pieprz i kawa w roli głównej Grupy, zintegrowane podczas zadań na płycie stadionu Energa oraz ponad nią, stanęły następnie przed wyzwaniami wymagającymi wymiany doświadczeń oraz sprawnego gotowania w drużynie. Podczas wiosennej edycji 2018, motywami przewodnimi były pieprz i kawa. Nowe oblicza jednej z najczęściej stosowanych przypraw starano się ukazać w daniach głównych. Pobudzający napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie pracy, miał stać się natomiast bazą deserów.

– Kawę i pieprz łączą egzotyczne pochodzenie, interesująca historia, intensywny smak oraz ważne miejsce we współczesnym stylu życia w naszym kręgu kulturowym – wyjaśnia Dariusz Ratuszniak z hotelu Bonifacio. – Próby innego niż zwykle podejścia do ich właściwości były bardzo ożywcze i kulinarnie interesujące – dodaje. Tak jak kawę i pieprz łączą pochodzenie i proces obróbki nasion, tak przyrządzanie potraw z ich użyciem połączyło gości Chefs Only 2018.